Borstvoeding

Wij zijn in het bezit van het borstvoedingscertificaat volgens WHO/Unicef. Daarom adviseren wij om je baby straks borstvoeding te geven. Borstvoeding is het allerbeste voor je kindje. Wij zijn uitstekend geschoold in het begeleiden van borstvoeding en kunnen je dan ook uitgebreid informeren en begeleiden hierin. Een paar voordelen van borstvoeding geven voor je baby zijn: 

 • beschermen tegen infecties
 • beschermen tegen allergische aandoeningen
 • de samenstelling is afgestemd op jouw kindje

Een paar voordelen van borstvoeding geven voor jezelf zijn:

 • is van positieve invloed op het hechtingsproces van jou en je baby
 • moedermelk is altijd voorradig en op de juiste temperatuur

Probeer je tijdens de zwangerschap al uitgebreid te laten informeren over het geven van borstvoeding. Borstvoeding geven is een natuurlijke manier van voeden en gaat vaak vanzelf, maar soms vraagt het enig doorzettingsvermogen. Het is fijn als je daar goed op voorbereid bent. Lactatiekundigen of verloskundigen bieden vaak borstvoedingscursussen aan. Zo’n cursus volgen is een prima voorbereiding.
Misschien heb je al vroeg in de zwangerschap voor borstvoeding gekozen. Wanneer je nog niet zeker bent of je borst- of kunstvoeding wil geven, is voorlichting belangrijk. Je kunt pas een keuze maken als je goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen van de verschillende soorten voeding die je je baby kunt geven. Borstvoeding is de beste voeding die een pasgeboren baby kan krijgen, maar er kunnen ook redenen zijn om er vanaf te zien. 6 x per jaar organiseert Gelre Apeldoorn in samenwerking met een verloskundige en een deskundige van de vereniging borstvoeding natuurlijk een informatieavond over borstvoeding. Op deze avond wordt algemene basisinformatie over borstvoeding gegeven. Je bent samen met je partner van harte welkom. Een kopje koffie of thee staat voor jullie klaar.

 • Data 2019: 14 januari, 11 maart, 13 mei, 8 juli, 9 september en 11 november
 • Tijd: 19.30 – 21.30 uur (zaal open om 19.15 uur)
 • Plaats: Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, auditorium (route 24)
 • Aanmelden/kosten: Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis

Ons borstvoedingsbeleid is als volgt;  

Wij vinden het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en professionele zorg van ons, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje van ons verwachten?

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze zijn te vinden bij het menu links tevens zijn er verschillende cursussen die uitgebreid uitleg geven over borstvoeding. 

Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor jou en jullie kindje  Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”.  Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.  Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen: 

 • De baby krijgt direct het colostrum ( eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn darmen zal lozen. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.
 • De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samentrekken waardoor het bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infecties hebt.

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Wij zullen per situatie je voorzien van goede en eerlijke adviezen. Kraamzorg Vaassen hanteert de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veilig.nl

 

Andere websites

Meer informatie over borstvoeding vind je ook op:

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. Jouw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Wij zorgen dat je tussendoor voldoende kunt rusten. 

Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met jullie verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zullen we jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn. 

We leggen uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Wij zorgen ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten. 

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Wij staan in goede contacten met hen. Bij jullie thuiskomst zullen wij indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen. Wij beschikken direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen die altijd in overleg met je verloskundige ingezet kunnen worden. Borstkolven kun je lenen bij ons of huren via je verloskundige, lactatiekundige of via een Medipoint uitleenpunt. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Wij hebben goede contacten met lactatiekundigen uit de regio. 

Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Het kan ook zijn dat ze minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen of te moe zijn om te drinken. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit door middel van een cupje, vinger-voeden of bij grotere hoeveelheden een breast-flowfles 

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. We geven je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt ze op www.borstvoeding.nl

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. We raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.