Kraamzorg

Wat kun je verwachten

Kraamzorg is bedoeld om moeder en kind een goede start te geven in een hele bijzondere levensfase. De kraamperiode is er niet alleen om te herstellen, maar ook om te genieten van de baby en te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Onze taak is vooral het intensief begeleiden en verzorgen van moeder en kind. De eerste dagen zal de kraamverzorgende een groot deel van de verzorging van jullie baby en het gezin op zich nemen zodat je de eerste dagen, wanneer je dat wil, lekker in je bed kunt blijven. Ze brengt de baby dan bij je voor de voeding, verschoont en verzorgt jullie baby en doet het in bad. Dit doen wij bij voorkeur bij jou op de kamer zodat je de eerste dagen alles vanuit je eigen bed kunt meemaken. Meestal leren wij eerst je partner om luiers te verschonen, de baby te temperaturen, kruiken warm te maken en hoe de baby in bed gelegd moet worden. Wanneer je borstvoeding geeft zullen wij jou de eerste dagen vooral leren hoe je het beste je kindje aan de borst kunt leggen. Als jij daaraan toe bent leer je ook alles over de verzorging van jullie baby en laten wij geleidelijk deze zorg steeds meer aan jou en je partner over. Ook worden eventuele oudere kinderen betrokken bij de verzorging van en het wennen aan de nieuwe baby. We zorgen regelmatig voor een frisgewassen schoon bed. Tevens is het onze taak om de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten te houden en zijn wij jullie vraagbaak in deze nieuwe onwennige periode. 

Wij vinden het vooral heel erg belangrijk dat jullie je eigen kind goed leren kennen en leren jullie de signalen te herkennen wanneer jullie baby honger heeft, maar ook de signalen wanneer jullie baby moe is. Door goed op deze signalen te letten en hier op in te spelen, zal een patroon van veiligheid en geborgenheid ontstaan. Een ritme vanuit de behoefte van je kind geeft rust en al heel snel een fijn dagritme. Hiermee kun je na de kraamweek vol vertrouwen verder! Wij besteden hier erg veel aandacht aan. Eventueel kun je extra informatie krijgen over inbakeren bij onrustige of prikkelbare baby’s. Ook zal de kraamverzorgende enkele huishoudelijke- en gezinsverzorgingstaken op zich nemen, zoals het verzorgen van de was, de lunch en het schoonhouden van het sanitair. 

Bij alles wat hierboven genoemd wordt, geldt steeds dat jullie eigen wensen voorop staan. Het allerbelangrijkste is dat jij en je gezin zich prettig en ontspannen voelen!

 

Onrustpreventie

Wij leren jullie slaap- en hongersignalen te herkennen. Door hier op tijd op in te spelen ontstaat al heel snel een fijn dagritme. Hiermee kun je na de kraamtijd vol vertrouwen verder!

Uitzetlijst

Zowel na een thuisbevalling als na een poliklinische bevalling heb je een een aantal artikelen nodig. Ook je baby heeft een uitzet nodig.

Borstvoeding

Borstvoeding is het allerbeste voor je kindje. Wij zijn uitstekend geschoold in het begeleiden van borstvoeding en kunnen je dan ook uitgebreid informeren en begeleiden hierin.

Kunstvoeding

Wanneer je  weloverwogen beslist om kunstvoeding te geven of je kunt om wat voor reden dan ook geen borstvoeding geven, dan is het voor ons vanzelfsprekend om je hier goed in te begeleiden.